Co nového u mně na KV ?

Už dlouho jsem nic nenapsal o mých DX aktivitách. Protože to nijak netajím, asi pravidelní čtenáři vědí o mé slabosti pro pásmo 160m. Přestože mnozí hořekují nad nebývale špatnými podmínkami šíření, objevují se světlé okamžiky, kdy se podmínky otevřou a mnohdy hodně překvapí. Viz třeba moje spojení téměř přesně před rokem s KH2/N2NL. Čím víc na TOP jezdím, tím víc zjišťuju, že jakýkoliv pokus hledat souvislosti podmínek na TOP se sluneční aktivitou apod. jsou zcela marné a nevypočitatelné. Přitom třeba už na 80m je všechno mnohem snazší.

Letos (tím myslím novou sezónu spodních pásem a tedy nové zimní období) jsem svá první spojení přes Atlantik dělal už v polovině září. 16.září jsem pracoval s N4MIO, AC4BV a K3IE. Všechno východní pobřeží, ale v létě a na TOP? Podmínky byly jenom někdy, ale následovali třeba W4SAA, K3ZO, N2ZX, K2CYE, W3KL, N4AH a K4SV (všichni 23.září).

Nejen TOP bandem jest člověk živ, otevírala s občas třeba i desítka – JX9JKA. K7RL nebo CX5BW.

Následovalo období expedic, které s přestávkami pokračuje dosud.V říjnu jsem dělal TT8TT od 7 do 28 MHz. Na spodních pásmech jsem je téměř neslyšel. Občas se objevil RI1FJ z Nové Země na dalekém severu na 80m. Bohužel mi stále chybí na 160m. Občas se otevřelo i VKV a na 144 MHz jsem uklofal F4FCW na tropo s pouhým základním výkonem 40W. Bohužel byl taky jedinou stanicí, kterou jsem slyšel. Zato bylo zajímavé sledovat RBN (reverse beacon network) při CQ na 40 m ráno kolem východu slunce. Skimmery na Novém Zélandě mě někdy slyšely až neuvěřitelně silně. Spojení se podařilo jen s ZL1BVB.


Přesně v době, kdy u nás probíhal OK/OM DX Contest (jeli jsem ho na OK2KOS) začala pracovat expedice na kousku skály uprostřed Atlantiku, která se jmenuje St. Peter and Paul Rocks. Značka PT0S se ozývala několik dnů a mě se podařilo hned brzy udělat spojení na 80m CW. Téměř po týdnu a dlouhých pokusech se pak podařilo i spojení na 160m. Na obou pásmech pro mne nová země. Další zajímavá spojení na spodních pásmech: PZ5T na 80m, stejně jako VP5/W5CW (i na 160m) a 6W/UN7LZ. Polská expedice do Mauretánie byla také velmi úspěšná a dělal jsem ji skoro na všech pásmech včetně TOP – jenom mi utekla na 30m (nefunguje mi anténa) a na 10m – nenarazil jsem na ni. To je ovšem problém pracujících lidí, kdy horní pásma jsou po návratu domů z práce většinou už zavřená a o víkendech je nával v pile-upech doslova příšerný.


Úspěšná polská expedice do Mauretánie

Další expedici 7P8D do Lesotha jsem uklohnil na 21 a 24 MHz. Začátek prosince je už tradičně ve znamení ARRL 160m contestu. Zpravidla se v něm objevuju a to bez větších ambicí (i když jednou jsem ho v OK vyhrál). Tentokrát byla účast hodně symbolická. Za první noc pouhá 3 QSO (víc jsem neslyšel) – 2x Kanada a 1x Lousiana. Přitom byli ale dobře slyšet třeba KV4FZ, PJ2T nebo FM5CD. Ale z USA nebo Kanady nic. Teprve až v noci na neděli to bylo o krapánek lepší – ale i v tu noc jen kolem jejich západu slunce a pak našeho východu. Celkem to snad ani nebylo 30 QSO. Jen poslední dvě nebo tři stojí trochu za řeč – Iowa, Illiois, Arkansas. Zbytek jen východní pobřeží. Prostě bída.

S tím ovšem kontrastuje hned následující pondělí, kdy krátce před naší 20 hodinou hrál na 160m neuvěřitelně silně VK4MA. Paul je na pásmu téměř denně, ale takto jsem ho ještě neslyšel. Většinou ho jenom tuším v šumu, ale tentokrát byl až 599.

Bohužel jako vždycky evropské rušení, které se nevyhýbá ani „gentlemens bandu“ dělalo obrovské potíže. Spojení se ale povedlo mnoha small pistols (jako třeba já). Podmínky trvají zpravidla jen několik minut a pak signály rychle vymizí.

Následovalo několik zajímavých spojení na TOP jako už zmíněný 5T0SP, ale také 5N7M – Ivan OM3CGN v Nigérii je velmi aktivní a i když jsme spojení už jednou na TOP měli, nakonec se ukázalo, že je jenom v mém deníku a v jeho ne. Teď byla příležitost si to zopakovat ještě
jednou a už tedy pořádně. Čili nová zem Nigérie. Nezůstala dlouho sama – následovalo ji spojení s RI1ANF na Jižních Shetlandách, což je Antarktida. Můj poslední kontinent na TOP bandu. Nepočítá se sice do WAC, ale mě určitě chyběl. Velká radost – 14179km !!


Pravoslavný chrám na JIžních Shetlandách

A aby to nebylo málo, ještě se podařilo spojení s OX/OZ1LXJ, taky novou zemí na TOP pro mne asi předposlední evropskou zemí. Ještě chybí ona Novaja Zemlja.


OX jsem si následně udělal ještě i na 80m(OX3XR).

Nepsal jsem o mých příležitostných vstupech do velkých závodů (CQ WW jak SSB tak CW), ale spojení nebylo mnoho, ani žádné nové nové přírůstky.


Tím jsem dostal do současnosti a musím jenom doufat, že stejně jako nekončí zima, nekončí ani příležitosti pro zajímavá spojení na spodních pásmech (a nejen na nich).


Ale hlavně je třeba si zachovat hodně humoru a nedělat (jako někteří) z amatéřiny politiku.Jako by jí nebylo dost...

V Ostravě 11.12.2012




Hlavní  strana