DX provoz v roce 2010 a na začátku 2011


To co jsem tady psal téměř přesně před rokem o mém znechucení nad poměry na VKV pásmech, platí i nadále. Ba co víc: už se jezdí s kilowatty a multibeamingem i v Provozním aktivu, kterého jsem se pravidelně účastnil řadu let. Přitom Provozní aktiv měl sloužit k tomu, aby si začínající amatéři mohli "ošahat" VKV závodní provoz a vycvičili se pro provoz ve velkých mezinárodních závodech.
V roce 2010 jsem odjel jediné kolo na 70cm a kupodivu jsem v ročním hodnocení skončil na 20.místě z 61 hodnocených účastníků.

Abych nějak ukončil část věnovanou VKV nezaznamenal jsem v loňském roce ani nijak významné tropo otevření a jen několik sporadických (zpravidla do směrů, kde už to mám udělané) trošku zachraňovalo situaci.

V loňském roce jsem se převážně věnoval provozu na spodních pásmech 160 až 30 metrů. V únoru J38XX na 160 a 80m V31YN na stejných pásmech, J7N z Dominiky na 160m, HC8GR s fantastickým signálem taky na obou spodních pásmech. Pak to trochu usnulo a jezdil jsem takové srandovní akce jako třeba závod CUC. Nicméně přišel duben a s ním expedice do Iráku YI9PSE, které jsem dělal v pásmech 160 až 20m. Na 20 metrech potěšil EP4MRG. Pak přišla letní sezona a jak známo, na spodních pásmech to je období neúrody. Zpestřením Polního dne byl pro mne vůbec první provoz na 6m a ochutnávka co se bude dát dělat až nám v Ostravě vypnou televizi na 1.TV kanále. Bude to letos v listopadu a už se těšíme.
V červenci jsem taky odjel jediné kolo Provozního aktivu, o kterém píšu výše. Co by člověk z nudy neudělal že? Přes léto občasný provoz hlavně na 14 MHz bez nějak významných úspěchů.
V září jsem si po dlouhé době zkusil SSB provoz v All Asia DX Contestu. O tom píšu jinde. Taky nesmím zapomenout na OL party, kterýžto závod jsem na Moravě vyhrál a celkově jsem byl tuším na osmém místě. Na konci září někdy v době setkání ve Frenštátě jsem dělal první DX-y na 160m (VE1ZJ a VE1ZZ). s přicházejícím podzimem to začalo být trošku veselejší. Např. XE3ARV na 80m, vyrojily se stanice PJ v očekávání 4 nových zemí: PJ4D, PJ6A, PJ7E. Taky se podařil 5V7TT na 28MHz. 
V listopadu jsem zúčastnil OK/OM DX Contestu, i když ne zcela naplno. Žádná překvapení co se týká nových zemí se nekonala a i podmínky se mi zdály (na 80m, kde jsem jel) horší než před rokem. Vůbec zimní sezona je tuto zimu nějaká slabší. Jsou dny, kdy ráno není slyšet ani východní pobřeží USA a jen výjimečně se podmínky zlepší.
Co mě potěšilo, bylo spojení s ZS1JX na 80m. Ne že by to byla nějak vzácná stanice, ale ode mne to tím směrem moc nechodí a Peter nedělá žádná rychlá spojení typu 5NN TU. Bývá na něj nával a to v době kdy bývá aktivní zpravidla odcházím zrovna do práce. Udělal jsem ho po možná roku a půl pokusů.
V té době se podařila pro mne nová zem na TOPu EX2A a po CQ WW CW YV1DIG s nádherným signálem. Objevila se expedice na Kermadec ZL8X. Podařily se spojení na 7 a 14 MHz.V prosinci pak 9Q50ON na 7MHz. Dařilo se mnoho spojení do severní a střední Ameriky, ale nic nového. Na začátku ledna 6Y5WJ na 160m, HV0A na 7 MHz - taky není úplně běžný. Na 7MHz SSB D2AM, což je OM5AM. Před CQ 160m se objevil 1A0KM, v závodě pak P49V, C6AGU, XE1RCS (toho jsem dělal už vloni a letos byl při rozednění slyšet opravdu výborně). Závodu jsem se pro zdravotní potíže zúčastnil jen symbolicky a volal jsem prakticky jenom DX stanice.Po závodě jsem udělal ještě A73A, na kterého jsem v závodě nenarazil. Jinak ze zajímavějších: KP2/KZ5D, YV1DIG, J6/DF2SS na 160m. VP8ORK jsem na 160m jeden den slyšel, ale přes hradbu W stanic jsem se nedovolal. Udělal jsem je aspoň na 7 a 21MHz. Na 80m po nich u mne ani památka - zvláštní.
Další zajímavá expedice S9DX se mi povedla oběma módy na 21MHz. Slyšel jsem je i na 80 a 40m, ale nedovolal se. Dále se podařil ST2AR na 160 a 80m, HR9/WQ7R na 160m, V55DLH na 21 MHz. V únoru jsem odjel RSGB Contest na 160m (s 54 QSO v MIX kategorii - jsem moc zvědavý na výsledky).
Na 160 metrech ještě přibyli: 5N7M, TJ9PFa V31YN.
Udělal jsem opět rekreačně pár spojení v ARRL DX CW (přes 70 QSO na TOP a asi 20 na 80metrech). Na východní pobřeží mi to chodilo, ale do vnitrozemí jenom někam po Colorado, Texas a Iowu. Vše za cca 3-4 hodiny provozu.

Toto byl takový průřez mou DX činností za poslední rok. Musím se smutkem v duši konstatovat, že bordel je nejen na VKV, ale i na KV.
V Evropě (nejen) panuje příšerná nedisciplína v práci s DX. Stanice buď neumí pracovat split, nebo a to je horší, aspoň když už sami spojení neudělají, aspoň se snaží znemožnit provoz ostatním. Kam se poděl hamspirit ?


V Ostravě 23.2.2011


Hlavní  strana