Tropo 9. října 2010



Troposférické podmínky v říjnu 2010

Přiznávám, že jsem v posledních měsících dost zanevřel na provoz na VKV. Také jsem tam s výjimkou některých závodů anebo spíše jen náhodné účasti při šíření vrstvou Es. Důvodem je neuměřené používání nadměrných výkonů a to nejen v závodech a pak jen chabá možnost kvalitnějšího příjmu. V podmínkách kdy na vás z několika stran "útočí" několik pevných anténních systémů napájených výkonem řádu kW se těžko najde přijímač, který by to zvládl. O použití předzesilovače se může jenom nechat zdát.


Že by se mohly objevit podmínky, avizoval pan Hepburn asi týden předem. Tentokrát jsem každý den poslouchal. Obecně platí, že ten náš severovýchod Moravy se většinou s tropo šířením míjí. Důvodem je to že směrem západním až severozápadním jsou pohoří která jsou obvykle vyšší než je výška inversní vstvy. Tato je pohořím přerušena a my se ocitáme mimo vlnovodný kanál (duct). Určitou možností je opustit domácí QTH a vydat se na hory, snížit si horizont a mít tak větší prostor se do ductu trefit.
Tuto možnost jsem bohužel musel vyloučit a spokojit se s prací ze stálého QTH nebo sice portejblu ale z našeho klubovního QTH na vrcholu věžáku v Porubě. Není sice o moc lepší než moje QTH, ale má lépe otevřen severní a severozápadní směr než mám doma.

Nakonec jsem z tohoto "portejblu" udělal pouze dvě spojení. To kolegové (OK2PVF, OK2BFH a OK2BVE) co pracovali z Velké Čantorije přímo na hranici OK-SP asi 960m vysoko, ti využili podmínek beze zbytku. Nezbývá než poblahopřát.

17.41 OZ6TY JO55XE 731 km
18.50 SK6DK JO67EH 917 km

Zajímavé je že OZ6TY byl dlouho jedinou stanicí kterou jsem slyšel. Hrál tu skvěle, několikrát jsme si vyměnili informace a ještě se mi pokoušel pomoci ve spojení s další OZ stanicí, se kterou jsme se ale neslyšeli. To znamená že šíření bylo hodně selektivní do nějaké vymezené oblasti. Podobné to bylo později s SK6DK.



Situace v sobotu :


Je zřejmé, že moje QTH v Ostravě bylo na jižním okraji možností pracovat.

Pracováno s cca 150W a FT847 a 10 el.DK7ZB.

Inverze ještě několik dní bude, ale nepředpokládám, že tady zespodu ("z příkopy") půjde něco ještě dělat. Navíc povinnosti během pracovního týdne jsou dost omezující.
 
 
V Ostravě 12.10.2010

Hlavní strana