Friedrichshafen 2011



Návštěva radioamatérského setkání trošku netradičně

Tato minireportáž není obvyklou reportáží ze setkání Ham Radio ve Friedrichshafenu. Přináší spíše několik obrázků o regionu, kde se setkání odehrává a který ke své škodě mnoho přijíždějících amatérů moc nezná. Přitom tento region měl už v historii významnou vazbu na naši zemi - zejména v osobě Mistra Jana Husa a Jeronýma Pražského, kteří byli nedaleko odtud v roce 1415 a 1416 upáleni.

Začněme od začátku. Ve čtvrtek ráno jsme vyrazili v obsazení: Raimund OK2RU, Miloš OK2VA a moje maličkost - OK2BMU.
V podvečer jsme završili cestu delší než 1000km na místě činu - tedy v kempu u výstaviště vedle letiště. Všichni asi vědí, že v historii Fridrichshafenu bylo důležité období kdy se zde hrabě Ferdinand von Zeppellin (rodák z Kostnice) vyráběl vzducholodě, nesoucí jeho jméno. Slavná éra vzduchoplavby skončila na začátku 2.světové války požárem vzducholodi Hindenburg. V posledních letech byla ale výroba obnovena a zahájen komerční provoz právě z letiště vedle něhož vyrostlo nové výstaviště.



Přestože na novém výstavišti probíhají tyto výstavy a setkání již několik let, nemůžu nevzpomenout na staré výstaviště, kde bylo nedaleko centra města, kousek do přístavu, takříkajíc do centra dění - na příjemné večerní procházky a někam na pivko. Prostředí bylo tak nějak lidštější než na dnešním  - sice asi dokonalém, ale podle mého názoru odlidštěném a neosobním výstavišti. Jakoby byznys převálcoval všechno co může být pěkné a příjemné. A tak po jeden a půl dne trvajícím chození po burze a výstavě jsem si radši udělal výlet.

Vzdálenost několika set metrů mezi kempem a výstavištěm bylo možno překonat využitím dopravy, kterou zajišťovaly VW Transportéry, které vtipně pojmenovali Ham Tram:




Fotografie z burzy nebo stánků firem jsem nepořizoval, stejně již všichni viděli známý sortiment i novinky jako nová K3 apod. Kdybych použil fotky z burzy loňské nebo předloňské, tak by to nejspíš nikdo nepoznal.



Snad tedy jen zajímavý stožár, který měli postavený v kempu členové rakouského radioklubu OE9XGV. Ve zcela vytaženém stavu má tuším 25m. Na obrázku je zachycen ve staženém stavu. Stojí samostatně na svém podvozku, nekotvený. Podvozek je vybaven elektrocentrálou a navijáky kabelů rotátorů i antén.






Tolik tedy věcí amatérských a teď ty druhé:

O Zeppelinech již byla řeč, snad tedy jen obrázek naší osádky a vzducholodi:


  OK2BMU, OK2VA, Zeppelin a OK2RU.



Pokaždé, když jsem byl ve Friedrichshafenu, tak jsem někam vyrazil. Letos jsem si vybral ostrovní město Lindau, vzdálené asi 25km. Dá se tam plout lodí z přístavu v centru Friedrichshafenu kam z výstaviště zajišťují dopravu městské autobusy.
Během cesty jsem všiml něčeho co u nás není vidět:



   asi to není moc vidět, tedy ještě jednou a lépe:


   No nevím, u nás ho máme všude, ale na baráky si to nepíšeme :-)

Nasedl jsem přístavu na loď Bodamské bílé flotily a vyrazil. Cestou byla docela dobrá viditelnost směrem do Švýcarska. Dokonce si moji spolucestující ukazovali na obzoru horu Säntis v Alpách. Taky mě zaujalo, s čím vším se dá v Německu cestovat po Bodamském jezeře:



  Jiný dopravní prostředek:



   Příjezd do přístavu chrání z jedné strany maják (jediný v Bavorsku) a socha lva:



Na ostrově leží historická část města, které je půvabné a pitoreskní. Město je rodištěm vynálezce Wankela (spalovací motor s otáčivým pístem) a rodiny von
Weizsäcker
- býv. prezidenta Německa. Osídlení města je starší než naší Velké Moravy - údajně už v roce 822 byl na ostrově ženský klášter. Dneska můžete najít románský kostel z roku 1000 a mnoho staveb z 13 - 15 století. Několik obrázků bez komentáře.








  To je ten kostel Peterskirche z roku 1000.








  V tomto nádherném domě probíhala právě výstava kreseb Pabla Picassa, tak jsem neodolal a navštívil ji taky:


 

  Ještě snad u nás neobvyklý strom, jakoby zapomenutý uvnitř městské zástavby: kalifornská sekvoj.



Zpět do Fridrichshafenu jsem odcestoval vlakem (mimochodem - jezdí co 30 minut, je čistý, plný hezkých děvčat (mluvily rusky) a průvodčí ani nepřišel).

Tímto jsem chtěl ukázat trošku jinou stránku cesty do "Fridrichu" než jen bloudění mezi stoly burzy a stánků firem. Ty barvitě popíše celá řada jiných amatérů v jiných článcích.
Cestou zpět domů bylo ještě hezčí počasí - hlavně viditelnost - než v sobotu a zamířili jsme zcela netradičně od Lindau nikoliv směrem na Mnichov nebo do Bregenzu a pak Rakouskem, jak bylo vždy zvykem, ale zcela netradičně po běžných silnicích velmi hezkou krajinou plnou jablečných sadů, vinic a chmelnic s půvabnými historickými městečky směrem na Fűssen, poblíž kterého je pohádkový hrad Neuschwanstein se svými věžičkami jako z hollywoodských pohádek:





Celé krajině vévodily ještě dlouho nádherné scenérie Alp - cestou přes horský přejezd do Rakouska a pak po dálnici kolem Innsbrucku a Kitzbűhlu na Salzburg, Linz a domů. Cesta byla dlouhá a únavná, ale stálo to za to.




Co říci závěrem?
Potkal jsem se s řadou amatérů z celého světa, u QSL manažerů 4U1ITU si nechal vytisknout QSL lístek (škoda že nemám spojení s 4U1UN - měl bych lístek taky). Potkal jsem se např. s YO2LAM, se kterým jsem měl jen několik dní předtím spojení na 70cm, ale i z celou řadou hamů z celého světa, se kterými jsem měl spojení na KV. Navštívil jsem některé z přednášek v kongresových sálech - např o Hamnetu nebo o IOTA expedicích.
Bylo to fajn a jestli bude přát zdraví, ekonomická situace a další vnější a vnitřní vlivy, třeba se tam vypravím opět.


 
V Ostravě 29.6.2011

Hlavní strana