OK2BVG na 600m

     V těchto dnech jsme si připomněli 100 let od katastrofy Titaniku. Na pásmech se vyrojilo množství stanic k tomuto výročí. Vztah k radioamatérskému sportu má jistě fakt, že Titanik byl vybaven na svou dobu moderní a výkonnou jiskrovou radiostanicí, která volala o pomoc.




Na připomínku tohoto faktu vysílal Luboš OK2BVG v pásmu 500 kHz - to znamená na stejné vlně jaká se tehdy a ještě i dlouho poté v námořní plavbě používala.
     
     E-mailem mi došla tato zpráva.  Jaký bych to byl amatér, kdybych odolal...

     Doba vysílání měla zřejmě korespondovat s časem od poškození lodi do jejího potopení.
Je pravda, že jsem se několkrát snažil poslouchat jak v pásmu 136 kHz tak i 500 kHz a dosud jsem tam nic neslyšel.
Přesto jsem ve 2 hod. ráno vstal a naladil kmitočet 502,4 kHz. A světe div se Luboš byl slyšet a vůbec ne špatně. Nejlíp jsem ho slyšel na 160m dipól v asi 25m výšce - asi 589. Trochu hůř na 80m dipól a mutiband vertikál - asi 569. Na vertikál byl ale nejlepší odstup od šumu. Protože jsem slyšel, že odpovídá stanicím z 80m, tak jsem naladil druhé VFO na 3538 kHZ a zavolal taky. Vzal mně na první zavolání. Bylo to velmi zvláštní spojení, taková se často nedělají.

    Chviličku po spojení jsem asi 0,5 kHz níže zaslechnul ještě jednu stanici, ale dal jenom GY QRT. Byl asi o 2S slabší než OK2BVG. Zřejmě šlo jak jsem později zjistil z DX cflusteru o GB100MGY, který jezdil taky crossband ale na 40m pásmu. Škoda, že potom jsem už nic dalšího nezaslechnul.


     O půl hodiny později jsem rádio vypnul a šel spát. 


V Ostravě 15.4.2012

Hlavní  strana