Peditiotarinoita

Kaukokatseisuuteni puute maston pystytyksen yhteydessä jätti antennivarustuksesta vaakayagin 70cm:lle pois. Ehkä syynä oli vähän pihiyttäkin, pitäisihän moista varten kuitenkin vetää arvokasta Aircomia liki 40 metriä. Pari kuukautta maston noston jälkeen iski kuitenkin testien workkimisinto, jonka mukana myös UHF-peditiointireissut OH6HJG:n kanssa eri puolille paikkakuntaa. Innosta puhkuen teimme yhdessä illassa 16-elementtisen UHF-retkiyagin, joka saatiin jotenkin vireesenkin. Ensimmäinen tulikoe oli 70cm Black Cat kisa vuonna 1998. Kiipesimme ensimmäistä kertaa akun, rigin ja antennin kera Lohtajan Houraatinmäellä sijaitsevalle Rajakalliolle, n. 29m Asl lokaattorissa KP13RX. Paikka on juuri ja juuri puiden yläpuolella, ja kallion laella on ylikulkusilta, jonka ali ja yli talvella hiihdetään. Sitä vasten oli näppärä pystyttää 13-metrinen putkimasto kahden miehen voimin. Kyseinen testi-ilta osoittautui kuitenkin aika niukkakusoiseksi neljän yhteyden piirtyessä lokiin. Pisin kuso oli kuitenkin OH6AT:lle 188 km:n päähän, joten epäileväisyytemme antennin toimivuuden suhteen karisi hiukan. Ennen UHF-testiä 11.8.98 antennin syöttöä paranneltiin ja havaittiin pieniä ajatusvirheitä virityksessä. Balunia hiukan pidentämällä SWR saatiin olemattomaksi, ja elokuun testissä samaisella paikalla kusoja tulikin jo mukavasti.
 

Tavanomaisen Rajakallion peditioretken varustus syyskuussa -98: akku, kusojakkara, dualband-autorigi, UTC-kello, lokilehti ja kynä.

Ylikulkusiltaa vasten on helppo pystyttää 13-metrinen putkimasto.

Varustuksen laajenemista havaittavissa kusopöydän, monipuolisten eväiden ja työkalusalkun muodossa. OH6HJG workkimassa kalliolla idyllisissä maisemissa UHF-testissä kesäkuussa 99.

Tältä näytti kusopöytä kesäkuun UHF-testiä workittaessa. Kellona ja lokin painona toimi ruotsalaisvalmisteinen matkapuhelin. Huomaa runsaslukuinen hyttystenkarkoitusvälineistö.

Syyskuun UHF-testissä 1998 kusoja tulikin siihen mennessä ennätyksellinen määrä; jopa 23! Kyseisen paikan toimivuus radiolähetteen vastaanottajana ja liikkeellepanijana oli todistettu. Vielä lokakuussa-98 värjöttelimme sillan alla vesisateessa 12 kusoa workkien. Tuon testi-illan jälkeen syksy kylmeni eikä ulkoilmaworkkiminen ollut kovin mielekästä. Siksipä lähestyimmekin puolustusvoimia anomuksella, jossa pyysimme lupaa armeijan tulenjohtotornin hyödyntämiseen Vattajanniemellä radioamatööritestien workkimisen saralla. Torni on noin 10 metriä korkea puinen hökötys, jota vasten oli pieniä vaikeuksia lukuunottamatta aika vaivaton pystyttää 15 metriä putkea, joten antenni saatiin n 25 asl ottaen huomioon että torni on n. 5m asl. Torni sijaitsee ruudussa KP14QA aivan meren rannalla Hakunnin nokassa, joten monelle workkijalle tuo ruutu on himoittu.
 

Hakunnin torni ilta-auringon laskiessa joulukuisena
maanantaina antenni jo pystytettynä.

Antenniputkea tornin ylätasanteelta taivaisiin. 

Marraskuinen testi osoittautui kuitenkin pettymykseksi. Vaikka puitteet olivat tällä kertaa hyvät (sisällä kamiina lämmitti, oli peditioevästä ja esivahvistinkin), kasaan saatiin vain 6 kusoa. Ehkäpä osasyynä oli myös huono, miltei räntäsateinen keli. Joulukuussa paikalta saatiin jo 13 QSOa, mutta paikka ei kuitenkaan osoittautunut hyväksi. Tornissaworkkimiseen ei oltu myönnetty lupaakaan kuin vuoden loppuun asti, joten jokin uusi paikka oli keksittävä. Toinen korkea paikka Rajakallion lisäksi Lohtajalla on Peukalonmäki lokaattorissa KP14SA, jonka päälle monet autoilijatkin ovat varmaan kiivenneet ajaessaan Lohtajan ohi valtatie 8:aa. Alkoi autosta peditiointi. Auto pysäköitiin mäen päälle tien varteen ja kuljettajan ikkunan vierelle pystytettiin 5 metrin salko mikrofoninjalasta kehitettyyn alaosaan kiinni. Kusomäärät olivat kuitenkin aika vaatimattomia eikä niistä vähäisistäkään QSOista monikaan ollut kovin pitkä. Välillä autopeditioita suoritettiin myös Lohtajan kirkonmäeltä lokaattorista KP14RA, joka osoittautui yhtä huonoksi paikaksi kuin Peukalonmäkikin.
 

Pidennetyillä jaloilla varustettu tukeva vanha mikrofoninjalka antoi hyvän jalustan autopeditiomastolle.

Pimeässä ja lumisateessa tapahtuvaa testin workintaa helmikuussa -99 Lohtajan kirkonmäellä.

Sääolosuhteista johtuen testejä jouduttiin ajaa kituuttamaan 14-ruudusta tuolla vaatimattomalla autopeditiovarustuksella toukokuuhun-99 asti lukuunottamatta SM-OH maaottelua VHF/UHF- taajuuksilla, joka putkimastoamme kahdella yagilla kuormittaen ajettiin Rajakalliolta. Kesäkuussa siirryimme jälleen workkimaan KP13-ruudun puolelle, ja tarkoituksena oli kokeilla uutta 26-elementtistä UHF-yagia, mutta pienen peräkärryn peruutusvirheen takia pari elementtiä katkesi ja muutama vääntyi. Onneksi mukana oli vanha 16-elementtinen "varayagi", jolla kilpailu ajettiinkin.

Viereinen mikrofoninjalka varustettuna putkella ja antennilla.

SM/OH VHF/UHF maaottelun workkimista 16.5.99


(c) Johannes Karhula 1999