Suomalaista radioamatööriosaamista avaruuteen vuonna 2000
 
 

Radioamatöörit ovat rakentaneet ja saattaneet maata kiertävälle radalle satelliitteja jo noin kolme vuosikymmentä. Ensimmäinen satelliitti oli amerikkalaisten radioamatöörien rakentama ja oli nimeltään OSCAR-1 (Orbiting Satellite Carrying Amateur Radio). Ryhmä, joka maata kiertävän, naurua tarkoittavaa HI-sähkötysmerkkiä lähettävän satelliitin rakensi, oli nimeltään AMSAT.

Radioamatöörisatelliittien teknologia on kehittynyt huimasti ajan saatossa ja niissä on alusta lähtien käytetty uusia, innovatiivisia teknisiä ratkaisuja, jotka ovat olleet alan ammattilaisillekin hämmästyttäviä. Harrastelijoiden satelliittirakentaminen on maailmanlaajuisella tasolla mmattipiireissä arvostettua ja monet alan spesialisteista ovat radioamatöörejä, jotka harrastuksekseen osallistuvat näihin haasteellisiin projekteihin.

Pieni joukko aktiivisia radioamatöörejä perusti AMSAT-OH-nimisen ryhmän noin kymmenen vuotta sitten parahiksi ehdottamaan suomalaisen ns. hyötykuorman toimittamista uuteen suunniteltavaan kaikkien aikojen suurimpaan ja kansainvälisimpään radioamatöörisatelliitiin.

Tarina on pitkä ja vaiherikas, mutta lopputuloksena 10 vuoden kovasta uurastuksesta on kansainvälisessä Phase 3D-satelliitissa pohjoismaisena osaamisen osoituksena eräs satelliitin tärkeimpiä laitteita: suomalaisten radio-amatöörien rakentama tehokas mikroaaltolähetin radioamatöörien käytettäväksi kansallisiin ja kansainvälisiin yhteyksiin omatekoisilla laitteilla.

Kansainvälisen satelliitin eri modulit on rakennettu noin kymmenessä eri maassa ja kaikki laitteet ja satelliitin runko rakettimoottoreineen ja polttoaineineen integroitu yhdeksi toimivaksi satelliittikokonaisuudeksi viime vuoden puolella. Tämän jälkeen AMSAT-OH on siirtynyt vastaamaan mittausosaamisesta koskien kaikkia satelliitin radio-teknisiä laitteia: P3D:tä on testattu ja koestettu erittäin kattavasti kansainvälisen radioamatööriryhmän johdolla ja myös suomalaisen AMSAT-OH:n tukion ollut korvaamatonta lähes kaikissa testauksen vaiheissa.

Vuoden 2000 alusta satelliitti on odottanut laukaisuvuoroaan (Ranskan) Guyanan Avaruuskeskuksessa Kouroussa. Laukaisupäivämäärän häämöttäessä alkaa noin 10-viikkoinen ns. laukaisukampanja, jona aikana suoritetaan viimeiset testit:

ohjelmistojen lataukset ja testaukset, kameroiden, vastaanottimien, lähettimien, antennien ja aurinko-panelien viimeiset tarkistukset, sekä polttoaineisäiliöiden täyttö ja viimeiset polttoainejärjestelmän koestukset. Viimeinen toimenpide on satelliitin kiinnittäminen Ariane 5-sarjan suureen kantorakettiin muiden satelliittien kera (kaupallinen satelliitti ja pari tutkimussatelliittia).

Satelliitin pieni, mutta pippurinen testausporukka koostuu noin kymmenestä radioamatööristä ja paikalla on myös suomen edustaja, joka vastaa radiolähettimien, vastaanottimien ja antennien testauksesta.

Suomalaisen AMSAT-OH:n projekti on saanut tukea suomen teollisuudelta, yrityksiltä, korkeakoululta, alan kerhoilta, radioamatööriliitolta, sekä yksityisiltä radioamatööreiltä.

Lisätietoa ja kuvamateriaalia antaa Michael Fletcher, OH2AUE (matkoilla 13.09 - 01.10 Ranskan Guyanassa)

Kiintoisia www-linkkejä:

http://www.rats.fi/suomi/amsat-oh/amsat-oh.html AMSAT-OH:n kotisivu
http://www.amsat.org/ AMSAT-katto-organisaatio
http://www.lonelyplanet.com.au/dest/sam/fgu.htm Ranskan Guyana