HF-WORKKIMISEN FAQ

ANTENNIT

Miten mitoitan dipoli-antennin?
Dipoli-antenni on yksi yksinkertaisimmista ja helpoimmista antennirakenteista. Dipoli koostuu nimensä mukaisesti kahdesta keskenään samanlaisesta puolikkaasta. Jos teet dipolin kuparilangasta mitoituskaava "viiksenpuolikkaalle" on 71,25 jaettuna taajuudella megahertseinä. Esimerkiksi 71,25/3,7MHz = 19,26 metriä. Tarkka mitoitus riippuu antenninlangan materiaalista ja dipolin sijoituspaikasta (mm. korkeus ja maastonesteet kuten puut ja rakennukset saattavat vaikuttaa mitoitukseen), joten tarkka lopullinen mitta löytyy vasta kokeilemalla. Viiksistä ei kannata leikata aluksi liian lyhyitä!

CW

Onko CW eli sähkötys kiellettyä Suomessa 1.11.2003 lähtien?
Ei ole. Se ei ole enää edellytyksenä HF-workkimiseen.

Voiko numeroita jotenkin lyhentää CW:llä?
Yleisesti käytetään numeron yhdeksän asemasta kirjainta N (-.) sekä nollan asemasta kirjainta T (-) tai joskus O (---). Lisäksi CW-kilpailuissa joskus lyhennetään numero yksi kirjaimella A (.-) ja viitonen kirjaimella E (.). (Kaikkien numeroiden lyhennetyt versiot)

KELIT

Vaikuttavatko auringonpilkut HF-radiokeleihin?
Auringonpilkkujen määrä vaihtelee noin 11 vuoden jaksoissa. Karkeasti ottaen: kun ollaan lähellä auringonpilkkumaksimia mahdollisuudet pitää pitkiä yhteyksiä 28 ja 21MHz:n alueilla ovat erinomaiset. Auringonpilkkuminimin aikaan radiokelit ovat erityisen hyvät alemmilla HF-alueilla 1.8MHz ja 3.5MHz. Edellinen auringonpilkkuminimi saavutettiin toukokuussa 1996 ja maksimi huhtikuussa 2000.

Mitä tarkoittaa pitkän tien keli?
Joskus vasta-aseman signaali saattaa poikkeuksellisesti tulla päinvastaisesta suunnasta kuin lyhin reitti asemien välillä. Tällöin puhutaan "long path"-etenemisestä. Tätä tapahtuu kaikilla HF-alueilla. Esimerkiksi aamulla 14MHz:llä saattavat Japanin ja Oseaanian asemat tulla pitkää tietä. Talvella yleisesti iltapäivällä 3.7MHz:llä kuuluvat USA:n länsirannikon asemat pitkää tietä hetkenä jolloin Suomessa aurinko laskee ja USA:n länsirannikolla nousee.
Joskus signaali saattaa tulla myös jostain aivan muusta suunnasta. Esimerkiksi pohjoisamerikkalaiset asemat saattavat kuulua Etelä-Amerikan suunnasta 28MHz:lla - tällöin oikea termi olisi "side scatter".

LISÄMERKIT

Milloin käytän lisämerkkiä /M ja milloin /P?
Ficora ilmaisee asiasta vain seuraavasti: M tai P, jos kyseessä on muu kuin kohdissa 1 - 4 tarkoitettu kulkuneuvossa oleva liikkuva asema.
Käytännössä käytä /M ("kautta mobile"), kun työskentelet kulkuneuvosta, jossa on antenni on kiinteästi asennettuna ajoneuvoon esim. mobileantenni. Jos workit käsikapulalla autosta, parempi lisämerkki on /P. Myös vene ja mopo ovat ajoneuvoja.
Kaikissa muissa tapauksissa kun et worki kotiasemaltasi, voit käyttää lisämerkkiä /P. Kuitenkin käytännössä /P hamimaailmassa ilmaisee aseman käyttävät muuta kuin "valtakunnanverkon sähköä", esim. akku- tai generaattorisähköä. Yleensä myös portableen liitetään aseman tilapäisyys. Eli jos workit mökiltäsi valtakunnanverkon sähköllä, kyseessä useinkaan ei ole tilapäinen asema.

QSL

Pitääkö joka yhteydestä lähettää QSL-kortti?
Kortin lähettäminen on vapaaehtoista. Tietysti jos qson yhteydessä lupaat kortin niin kohteliasta on lupaus myös pitää. Eräs käytännöllinen tapa on vastata buroon kautta itselle saapuviin kortteihin eli niille qsokavereille, jotka korttiasi haluavat.

Missä saan painatettua QSL-kortteja?
SRAL:sta voi ostaa valmiita yleis-QSL-kortteja, joita kannattaa käyttää lähinnä jos tarve on pieni. QSL-kortit kannattaa painaa kirjapainossa, joka on painanut kortteja ennenkin. Jos pyydät "tavallisesta" kirjapainosta tarjouksen, saattaa hinta olla "pilvissä". Ulkomailta tilaaminen on nykyään varsin helppoa ja tarjontaa on paljon.

Kotimaisia QSL-painoja:


Ulkomaisia QSL-painoja:
Mitä tarkoittaa QSL-kortissa merkintä 2x?
Myös usein "two-way". Merkinnän jälkeen tulee lähetelaji ("mode"), jolla ko. kaksipuoleinen yhteys on pidetty.

Mitä tarkoittaa QSL-kortissa merkintä VIA?
Monilla harvinaisilla asemilla ja DX-retkikunnilla QSL-kortit hoitaa joku muu, jota kutsutaan QSL-manageriksi. Tämä manageri ilmoitetaan tavallisesti "QSL via XX1XXX". VIA:n jälkeen tulee siis managerin kutsu.

Pitääkö kuuntelijan lähettämään SWL-korttiin vastata?
SWL-raportteihin vastaaminen on vapaaehtoista, mutta se on hyvä tapa. SWL:kin saattaa olla joskus tulevaisuudessa radioamatööri ja sinunkin korttisi saattaa auttaa motivoinnissa! SWL-korttiin vastatessa täytä omaan korttiisi kaikki kuunnellun QSO:n tiedot normaalisti - jos kortissasi on kohta 2x, voit sen muuttaa esim. 1x. Laita myös qsosi "vasta-aseman" kutsu johonkin. Monet loki/qsl-tarraohjelmat osaavat myös printata erityisen SWL-vastaustarran.

WORKKIMINEN

Mikä on pileup tai pailappi?
Pile = engl. kasa. Tilanne, jossa kutsuvaa asemaa kutsuu yhtäaikaa enemmän kuin yksi asema. Harvinaisilla DX-asemilla pileup voi olla hyvinkin "sankka" ts. kymmeniä asemia kutsuu yhtäaikaa.

Mitä tarkoittaa split-workkiminen?
Usein harvinaiset DX-asemat haluavat kontrolloida pileuppiaan kuuntelemalla eri taajudelta kuin itse lähettävät. Esimerkki: DX-asema lähettää taajuudella 14195kHz ja ilmoittaa "listening 10 up", tällöin sinun pitää lähettää taajuudella 14205kHz. Asema voi sanoa myös "listening 200 to 210", tällöin hän kuuntelee satunnaisesti väliltä 14200-14210 kHz. Tutustu radiosi ominaisuuksiin, erityisesti "VFO A / VFO B", jotta osaat tarvittaessa kuunnella ja lähettää kahdella eri taajuudella.
Jos joku "ottaa uppia" niin usein DX-asema pyörittää kuuntelu-VFO:aan ylös tai alas eli hyvä konsti on kuunnella missä viimeinen workittu asema lähetti ja mennä sitten hiukan yläpuolelle (tai alapuolelle) kutsumaan. Jos oma signaali on riittävä niin tuolta samalta taajuudelta missä viimeinen QSO syntyi saattaa joskus myös yhteys onnistua, varsinkin jos olet nopea.

Korjaukset ja lisäykset: OH1NOA 20.6.2004