Har du skaffet deg GPS og er usikker på hvordan kartreferansene skal oppgis?

I forbindelse med opprettelsen av databasen for varslingsinformasjon, er riktig UTM kartreferanse viktig for å stedfeste de lokale enhetene på kartet. Et liten innføring utarbeidet av NAKs Flytjeneste ligger tilgjengelig her: Last ned ved å høyreklikke her! (Ca. 390 kb i PDF-format)

 

Drammengruppens sambandstjeneste
(
Nød- og katastrofesamband)

Drammengruppen av NRRL har sin egen sambandstjeneste med rundt 10 aktive medlemmer som bruker mye av fritiden sin til å trene på å bruke HF/VHF-radio i felt for bli bedre på å sette opp provisoriske radiostasjoner, repeatere og å etablere samband mellom flere punkter under alle slags forhold. Dette innebærer også å trene på sambandsprosedyrer og å forstå utbredelsesforholdene på forskjellige bånd til forskjellige tider.
Gruppen forsøker å holde en høy standard på det sambandet som vi kan etablere i løpet av kort tid i en katastrofesituasjon. Dette innebærer også bruk av digitale modes for overføring av data.
Gruppen har som målsetting også å kunne bistå andre aktører i det frivillige redningarbeidet ved behov, både ved lokale og nasjonale krisesituasjoner hvor det normale sambandet bryter sammen, eller hvor det er behov for samband mellom de enkelte aktører i redningsarbeidet. Vi er gjennom NRRL medlem i FORF som er et samarbeidsorgan for de frivillige organisasjonene som er engasjert i den norske redningstjenesten.

Formål for sambandstjenesten
Norsk Radio Relæ Liga - Sambandstjenesten har som formål å yte radiokommunikasjon som reservesamband for ansvarlige myndigheter i forbindelse  med  nød-, katastrofe- og hjelpeaksjoner samt yte sambandsassistanse og sambandsteknisk kompetanse til mulige andre organisasjoner innen redningstjenesten i Norge.
Justisdepartementet har anmodet politimestrene om å legge  for- holdene til rette for samarbeid med NRRL Sambandstjenesten.
Enkelte av gruppene har også samarbeidsavtaler med de lokale Røde Kors Hjelpekorps. Graden av beredskap er avhengig av avtaler som gjøres lokalt.
NRRL - Sambandstjenesten er medlem av  Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum - FORF.  Dette er et samarbeidsorgan for frivillige organisasjoner som er engasjert i norsk offentlig rednings- tjeneste. Det skal være et politisk uavhengig og nøytralt organ hvor det kreves at medlemmene i de tilsluttede organisasjoner gjør sin tjeneste uten vederlag.
FORF
Frivillige organisasjoners redningsfaglige forum
Formål:
  • å være et samarbeidsorgan for de frivillige organisasjonene som er engasjert i den norske redningstjenesten
  • å fremme medlemsorganisasjonenes redningsfaglige kompetanse
  • arbeide for utvikling av standarder for taktisk, praktisk og tekniske 
    metoder til bruk for medlemsorganisasjonenes arbeid innen redningstjenesten der dette er naturlig
  • arbeide for et godt samarbeid mellom medlemsorganisasjonene og de redningsfaglige myndigheter (Redningsrådet, Justisdepartementet, Hovedredningssentralene, Politiet, Lensmannsetaten og eventuelt andre)
  • arbeide for utarbeidelse av felles faglitteratur der det er naturlig og mulig
  • arbeide aktivt for å synliggjøre behovet for de frivillige organisasjonene særlig overfor politiske myndigheter
  • arbeide aktivt for å skaffe nødvendig offentlig økonomisk støtte til medlemsorganisasjonene
  • Hjelp ved idrettsarrangementer el.l.?
    Gruppen kan også bistå ved idrettsarrangementer av forskjellig slag for å etablere et samband mellom flere arenaer, eller for å formidle mellomtider ved skirenn/terrengløp.

    Medlemmene av sambandstjenesten i Drammengruppen har tilgang til sambandsdiagram, frekvenslister, loggark ved å benytte linken nedenfor. (Send en e-post til LE1F for å få passord!)

    Er du medlem i Drammengruppen av NRRL og har lyst til å være med i sambandsgruppen, send en e-post til LE1F.

    For ordens skyld: Fotoet er fra Tjøme radio!

    Redningstjeneste og beredskap i Norge
    Redningstjenesten er den offentlig organiserte virksomhet som utøves i forbindelse med øyeblikkelig innsats for å redde mennesker fra død og skader som følge av akutte ulykkes- eller faresituasjoner, og som ikke blir ivaretatt av særskilt opprettede organer eller ved særlige vedtak. Redningstjenesten i sin nåværende form ble etablert i 1970.
    Den grunnleggende idé for redningstjenesten er at alle ressurser i landet - statlige, fylkeskommunale, kommunale, private og frivillige - som er egnet for akuttinnsats for å redde liv, skal registreres, organiseres, trenes og mobiliseres for innsats i den offentlig koordinerte redningstjeneste.
    Redningstjenesten er underlagt Justis- og politidepartementet og er organisert med to hovedredningssentraler og 55 lokale redningssentraler knyttet til landets politidistrikter og sysselmannsdistriktet på Svalbard.

    Hovedredningssentraler
    L
    andets to hovedredningssentraler - Hovedredningssentralen for Sør-Norge og Hovedredningssentralen for Nord-Norge - er lokalisert i henholdsvis Stavanger og Bodø med politimesteren i hver av byene som ansvarlig leder.
    Hovedredningssentralene har et overordnet ansvar for redningstjenesten innenfor sitt geografiske ansvarsområde.
    Grensen for ansvarsområdene går ved den 65. nordlige breddegrad i sjøområdene og på land langs grensen mellom Namdal og Helgeland politidistrikt.


    Organisering av redningstjenesten i Norge

    Lokale redningssentraler
    Med lokal redningssentral menes det ledelses- og koordineringsapparat som iverksettes ved politidistriktet i forbindelse med en redningsaksjon, som for eksempel en ulykke. Politimesteren kan avpasse apparatets størrelse etter situasjonen.
    Hver lokal redningssentral består av en redningsledelse med politimesteren som leder. 
    Redningsledelsen omfatter foruten politimesteren vanligvis representanter for brannvesenet, helsevesenet, Forsvaret, Telenor, Sivilforsvaret og lufttrafikktjenesten. 
    Politimesteren kan etter behov peke ut rådgivere fra andre organisasjoner.
    Lokale redningssentraler skal uten opphold varsle respektive hovedrednings- sentral ved mulige redningstilfelle. 
    Inntil hovedredningssentralen treffer annen bestemmelse leder og koordinerer den lokale redningssentralen redningsaksjoner i eget distrikt.
    Inntil annet er bestemt av redningsledelsen ivaretas ledelsen på skadestedet av politiets leder på stedet. Er brannvesenet på skadestedet før politiet skal brannvesenets leder ivareta ledelsen inntil politiet kommer.
    Ved større ulykker vil vanligvis den lokale redningssentralen så raskt som mulig opprette et fremskutt ledelsesapparat på skadestedet under en skadestedsleder (SKL) fra politiet med særskilt opplæring for å ivareta oppgaven. 
    Avhengig av ulykkens karakter vil skadestedslederen ha bistand fra ledere for de viktigste innsatsgrupper.
    Normalt vil det være behov for en fra politiet (fagleder orden), en fra helsevesenet (fagleder sanitet) og en fra brannvesenet (fagleder brann). 
    Ved spesielle hendelser kan ytterligere fagledere være aktuelle. 
     

    Retningslinjer for NRRLs nød- og katastrofesamband
    (nødsambandstjenesten)

      Aktuelle linker:
      DSB Direktoratet for sivilt beredskap
    FORF Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum
    LA2D Drammengruppen av NRRL

    Siden er oppdatert 9. mai 2003



    Du er besøkende nummer siden 1. mai 2003