9A2U / 9A1CEU
RADIO-CLUB "OZALJ"

Home ]

9A2U – CQWW 160m CW – 2005 

            U vremenu smanjene Sunčeve aktivnosti radioamaterska aktivnost na nižim opsezima obično «živne». Nekoliko lijepih rezultata hrvatskih postaja u natjecanju «CQ 160m» i naša želja da isprobamo kako radi FT-1000MP-Field na 160m bandu bili su dovoljni razlozi za donošenje odluke o sudjelovanju u ovom natjecanju.

             Nešto novonabavljene opreme, te mogućnost postavljanja respektabilnog sustava prijamnih antena privlačili su našu znatiželju jer nas je već dugo kopkalo da saznamo što se zapravo može očekivati od sustava žičanih antena, odnosno što se s njima može ostići. Odlučili smo postaviti par sloopera, inverted-V, te sustav beverage antena i u natjecanju vidjeti što se od toga može očekivati. Ozbiljnije odašiljačke sustave za ovaj smo put ostavili samo u teoriji, te se prepustili žicama. Zahvaljujući lijepu vremenu postavili smo inverted-V koji je uz manja podešavanja proradio bez problema. Najviša točka bila mu je nešto oko 30m iznad zemlje. Stvar sa slooperima krenula je uobičajeno loše, dijelom zbog nedovoljno dobro postavljene mase, pa onda zbog nededovoljno dugačkog koaksijalnog kabla i veće količine metalnih elemenata u blizini postavljanja, te se u prvom pokušaju nije polučio očekivani rezultat. Tako smo ostavili da na stupu bude inverted-V i jedan slooper. Sustav beverage antena koji smo planirali postaviti, na kraju smo okrnjili na način da su postavljena samo tri od planiranih šest beveragea, no tu se osim naše nespretnosti uplelo i drugih čimbenika. Kako smo ovo gore spomenuto postavili po lijepu i suhu vremenu, tako je tu našoj sreći s vremenom došao i kraj. U petak prije kontesta na lokaciji je bilo, ovisno o mikrolokaciji od dvadeset, pa do skoro metar snijega. Po tom smo vremenu doštimali inverted-V, nategnuli jedini slooper prema istoku (tako je jedino bilo moguće), te postavili uzemljivače za beverage antene.

         Lokacija koja je inače lijepo dostupna, jer cesta vodi do samog mjesta gdje su postavljeni antenski stupovi, u našoj je priči postala vrlo nedostupna. Još u Zagrebu kupili smo nove lance za snijeg, putem proučavali kako se montiraju, jer je, ko za inat, koji dan prije kontesta zapao snijeg silinom kako se ne događa baš često. Prvi loši znaci da je snijeg prilično visok bili su još dok smo iz naslonjača svog doma gledali kako se djeca sanjkaju na Braču. Naš prijatelj Romildo 9a4rv, poslao nam je slike snjegovića kojeg su njegova djeca napravila na Korčuli ! O visini snijega na lokaciji koja je poznata da postaje nedostupna za auto već nakon dvadesetak cm snijega mogli smo samo pretpostavljati. Pretpostavili smo da ćemo morati zadnjih petstotinjak metara svu opremu iznijeti na leđima. Tako je i bilo. Da stvar bude ljepša snijeg je padao i na sam dan našega polaska, te smo odmah po silasku s glavne ceste prionuli stavljanju lanaca na kotače. Od lokacije smo bili udaljeni kojih par kilometara i računali smo da ćemo stići za dana. Međutim, nakon prvog prijeđenog kilometra naišli smo na sniježni zapuh koji ralica Hrvatskih cesta nije mogla probiti taj dan. Spasonosno riješenje ponudilo se u obliku obilaznog pristupa našem prilaznom putu, ali se za taj zahvat trebalo vratiti na glavnu cestu, skinuti lance, prijeći oko 25 kilometara, staviti lance, te nastaviti putem oko 5 km, nadajući se da je s te druge strane cesta očišćena. Naša je želja za dolaskom na lokaciju ipak bila veća od prepreka koje je vrijeme pred nas postavilo, te smo se oko 16 sati našli ispod zadnje prepreke; petsto metara pješice preko kukuruzišta i šikare. Kako li je samo jednostavno doći kroz tu šikaru kad nema snijega saznali smo kroz par tjedana prilikom sakupljanja beverage's koji su ostali na lokaciji. Po snijegu koji je bio uglavnom cijelim putem, pardon, šikarom, viši od koljena (a na putu koji je u usjeku i nešto preko metra), u nekoliko smo prelazaka iznijeli većinu opreme i zadovoljno se grijali kraj upaljene peći – 9a7r i 9a3za.

kontejner.jpg (92472 bytes) Četvrtkove večernje smo sate iskoristili za slaganje opreme, a s postavljenim smo inverteed-V pomalo i osluškivali band. Temperatura izvan pps-a još se za dana spustila na –9°C, a ujutro smo očitali –12°C. Rano ujutro u petak počeli smo postavljanjem uzemljivača i otpornika za beverage antene.
¬ KONTEJNER S JUŽNE STRANE GDJE JE SVEGA POLA METRA SNIJEGA.

        Postavljene su tri žice dužine po 330m. Put do kraja žice vodio nas je terenom koji se, pokriven snijegom raznih visina prilično odužio. Uglavnom smo savladavali razne usjeke u kojima je snijeg bio nešto iznad pojasa. Da već prije nisu bili postavljeni visoki štapovi vjerojatno da neke točke nikada nebi pronašli. Vrijeme je odmicalo, dan tek nešto malo produžen zbog bjeline snijega, a poslu nikad kraja. Iznijeli smo u još par pokušaja i ostatak opreme iz auta na samu lokaciju. Konačno nas navečer posjećuje i drugi dio ekipe; kao tri snjegovića u ugodno zagrijani PPS dolaze potpuno zameteni snijegom 9a2kd, 9a2r i 9a4m. I oni su na leđima iznijeli kompletnu opremu, a naše tragove kuda smo prolazili tijekom dana snijeg je već odavno bio zatrpao, te su morali pregaziti novi put. Konačno je pred samo natjecanje većina opreme instalirana, iako je daleko od onog što smo zamislili, ipak smo zadovoljni, obzirom da smo više puta posumnjali da li ćemo uopće moći raditi obzirom na vremenske prilike i visinu snijega.

            Za rad smo predvidjeli kombinaciju dva uređaja, te kombinaciju inverted-V antene i beverages. Tako smo i spojili da smo mogli istodobno slušati i odašiljačku i prijamne antene, neovisno koju na kojem uređaju. Jedan od većih problema koji je Braco – 9a7r otkrio je to što dva primjerka uređaja FT-1000MP-Field, koje smo koristili nisu pokazivali istu frekvenciju. Ovi uređeji imaju prilično opsežan setup-menu, koji se jednim slučajnim krivim potezom može dovesti u neželjeno stanje, a takva se stvar i dosta teško otkriva. Još se to i nije tako jako manifestiralo kod nas jer su oba uređaja bila na istom stolu, ali kod rada korištenjem uskih filtera, ako su uređaji u dvije odvojene prostorije situacija da jedan uređaj i nepoznatog razloga pokazuje kod prijama frekvenciju koja se od frekvencije drugog uređaja razlikuje za od 40Hz pa do preko 200Hz, čini rad vrlo otežanim. Posebno je zanimljiva ova promjena, zbog koje su se uređaji vrlo često trebali usklađivati. Čas su se razlikovali za 150 Hz, čas su bili usklađeni, onda opet promjena i tako do u nedogled. Osim ovog evidentnog problema, tu su se pojavili i neki problemi uslijed nedovoljnog poznavanja samog uređaja i njegovih postavki, ali sve skupa je više bilo zabavno nego naprono.

  Vanjska hladnoća nije popuštala. Snijeg je padao sve dane našeg boravka na lokaciji. Prilike na opsegu bile su uobičajene, ništa posebno, a oprema nas je služila uredno, naravno uz naše sve nespretnosti. Nažalost uslijed visine snijega nismo uspjeli postaviti sustav beverages kakav smo htjeli, pa smo tom pojednostavljenom sustavu prilagodili i rad u natjecanju. Očekivane karakteristike inverted-V antene su se potvrdile, te se u lokalnim vezama nije često javljala smetnja od EU postaja jer je naš signal vjerojatno bio dosta snažan. Kako nam nikako nije uspjelo postavljanje sloopera u smjeru USA, to se u rezultatu vidi očit nedostatak DX postaja, premda ni prilike prema njima nisu bile posebno pogodne, a načuli smo da su i ostali radili manje USA nego godinu prije. Stalni snijeg i povremena statika tome su još samo doprinosili. Neznamo kako je bilo na drugim lokacijama s kojih su radile 9A postaje.

Iako smo imali postavljen solidan beverage u smjeru JA, ni taj se smjer nije pokazao posebno dobrim. S druge strane EU postaje, posebno OK, OM, DL, SP izvirale su k'o gljive poslije kiše HI!

Za logiranje veza koristili smo vrlo jednostavan sklop dva računala, pri čemu nismo koristili upravljanje uređajima iz računala, tako da s te strane ima mjesta za poboljšanja, kao što ima još i slobodnih mjesta za filtere u našim uređajima, a i slobodnog prostora za postavljanje neke antene koja bi naš signal DX postajama predstavila u boljem svjetlu.

 

ekipa.jpg (144584 bytes) Branku 9a2kd i Mati 9a4m zahvaljujemo se za gostoprimstvo i pomoć u ovim doista teškim uvjetima kakvi su vladali na lokaciji u vrijeme natjecanja i čujemo se u novim kontestima.
¬ EKIPA SNIMLJENA PRILIKOM PROBIJANJA STAZE DO LOKACIJE (9A7R, 9A2KD, 9A2R, 9A4M).

U radu ekipe 9a2u sudjelovali su:

9a2kd, 9a2r, 9a3za, 9a4m i  9a7r.  

Claimed score:

QSO STATE CONTRY POINTS
1009 25 71 538.000

 

Home ]