9A2U / 9A1CEU
RADIO-CLUB "OZALJ"

Home ] AAVHF 98 ] [ Korcula 1998 ]

EXPEDICIJA IOTA '98.

Vela Luka, Korčula, EU-016
 

 

Nakon prijašnjih expedicija na Hum, koje su uglavnom imale VHF predznak, ove je godine u planu bilo i da, onako usput odradimo IOTA kontest. To sve popularnije natjecanje popularizira veze sa postajama s otoka, a kako smo mi na otoku, to je prava prilika da učestvujemo i tako povećamo aktivnost iz EU-016.
Pred Vedranovom kućom, (Vela Luka), ekipa kreće na osvježenje u grad.

Ekipa nije bila brojna, ali nekako smo se skupili. PreddogovorĐi nisu uključivali veća planiranja oko ovog natjecanja, već je cilj bio isprobati lokaciju, s koje nikad nismo radili KV, te ustanoviti je li vrijedna kakvih većih pokušaja, pošto je vrlo dostupna, tek par km od središta Vela Luke.

Kako smo iz drugih razloga imali već i previše opreme sa sobom, za KV ne nosimo puno, samo jedan prilagođavač antene, elektronski taster i dobru volju.

Iz radio kluba Vela Luka 9A1CDH posuđujemo IC-745E i jednu G5RV antenu. To nam je cijeli hardware.


Mate se čudi uređaju kojeg Vedran popravlja, a Kruno se čudi Vedranu.

Po dolasku u utvrdu Hum, odlučujemo da ćemo KV raditi iz donjih prostorija koje su prostranije i gdje nam stane sva oprema + kuhinja, gradele.....

Sama antena odavala je ozbiljnost pristupu. G5RV postavljena na oko 5m iznad zemlje, napajana tankim nadoštukavanim kablom. Kao prvo nismo ju mogli postaviti dovoljno visoko da prilagođeni vod koji treba biti okomit na vodič same antene bude pravilno postavljen. Nekoliko metara tog prilagođenog voda moralo je biti postavljeno po zemlji. Proizvođač antene ovo nije nikako predvidio, pa je VSWR na pojedinim opsezima bio potpuno neprihvatljiv. Prilagodna je kutija donekle spašavala stvar, ali nije to ono pravo. Na 80m nismo ni mogli očekivati nešto od antene koja je tako nisko. 

9A3PA na vrhu nevisoke konstrukcije učvršćije G5RV antenu, glavno i jedino oružje expedicije.

Borbeniji dio ekipe ipak je na sve načine pokušavao natjerati opermu u rad, te se ni u najtežim uvjetima nije prekidalo s radom. Uređaj je davao oko 30-60W outputa, što je ponekad bilo dostatno za sasvim pristojan i potpuno neočekivani pile-up. Nažalost u tim prilikama nismo bili u poziciji puno pažnje posvetiti množiteljima, a to je vrlo važno u IOTA natjecanju, kao i svaka veza s postajom koja radi s IOTE.

(na istom mjestu, nešto kasnije)
Prije početka natjecanja, užurbana je atmosfera, Mate podešava uređaj, Vedran bježi od rada, Romi počiva kod zida, Kruno briše znoj, Lidija odmara
.

Po velikoj vrućini u zadnji čas smo montirali tu skromnu opremu, tako da se nije stiglo puno experimentirati sa kucanjem iz računala, pa kad nije od prve proradilo, ostavili smo sve kako smo i zamišljali, kucalo se klasičnim el. tasterom sa memorijama. 

9A3PA i 9A4RV u punom zamahu, natjecanje je u toku....

Kako je natjecanje odmicalo, sve smo više uviđali kako je zapravo lokacija dobra. Antena za čiju špagu su zapinjali svi prolaznici pri uspinjanju na vidikovac davala je dobre rezultate. Skromni uređaj bez filtera, s originalno pritegnutim ALC-om davao je malo premalo snage, ali veze su svejedno išle. Do kraja natjecanja nakupilo ih se preko 900 što nismo baš očekivali. Ipak su moske lokacije podosta različite od kontinentalnih. Da smo kod kuće postavili G5RV na 5m i radili sa prosječno 50W bila bi to prava muka, ovako je ispalo lijepo i ugodno.


9A2U/p OP's: 9a3za, 9a4vv, 9a3pa, 9a4rv i 9a3sk (ispred)

 Lokacija je definitivno dobra. I dečki iz Vela Luke su zadovoljni kako je išlo. Koristili smo znak 9A2U/p, što je u ovom natjecanju dosta pridonosilo odzivu. Hrvatska je zemlja s preko 1000 otoka, 9A postaja koja u IOTA natjecanju rabi  «/p» veliku većinu amatera asocira na rad s IOTE, natjecanje se održava u samoj špici sezone, krajem srpnja i prirodno je da se u to vrijeme veći broj amatera nalazi na moru, a dobar dio je i na otocima, posebno za ovo natjecanje.

 Ubrzo nakon natjecanja već su se kovali planovi za slijedeću godinu; bolja oprema, uređaj, antena, možda još malo tehnike i svakako DX-cluster.

Do slušanja u idućoj IOTI !


Zajednička fotografija na Humu, prije povratka kući,
9a3sk, 9a3za, 9a4wa, 9a3pa, 9a2es, Nena, 9a4vv, 9a4rv

 Davor, 9a3za

  Home ] AAVHF 98 ] [ Korcula 1998 ]