Radio Laws (Element II)
1. No Radio station in the amateur radio service shall be operated
except and in accordance with a valid permit or license issued by the
Answer: National Telecommunications Commission (NTC)
2. Amateur class "D" certificate holders are authorize to operate
Answer: VHF radio station only (144 MHZ - 146 MHZ)
3. Amateur Class "D" licensee is authorized to operate HF/SSB radio stations.
Answer: No
4. Amateur class "D" licensee is authorized to operate VHF/FM
radio sets with a maximum power of
Answer: 100 watts
5. Amateur class "C" licensee is authorized to operate HF stations
with an output power not to exceed
Answer: 100 watts on CW
6. Amateur class "B" licensee is authorized to operate HF fixed
stations with an output power not to exceed
Answer: 500 watts on CW
7. Amateur class "A" licensee is authorized to operate HF fixed
stations with an output power not to exceed
Answer: 1,000 watts on CW
8. The minimum age requirement for an applicant to qualify for an
amateur examination is
Answer: 12 years
9. An examinee in the code test for an amateur operator is considered
passed if he/she has committed no error for a period of one (1) minute
reception provided further that he/she has transcribed at least
Answer: 2/3 of the text
10. To facilitate the reception of distress calls all transmission on
145.00 MHZ shall be kept to a minimum and shall not exceed
Answer: one (1) minute
11. This channel is used only for emergency communications and general
calling for radiotelephony.
Answer: 145 MHZ + 25 KHZ
12. Before transmitting on the frequency 145.000 MHZ, a station should
listen on this frequency for a reasonable period in order to
Answer: make sure that no distress traffic is being sent.
13. The speed requirement for an examinee for Class "A" code test is
Answer: 12 words per minute
14. The speed requirement for an examinee for Class "B" code test is
Answer: 8 words per minute
15. The speed requirement for an examinee for Class "C" code test is
Answer: 5 words per minute
16. The speed requirement for an examinee for Class "D" code test is
Answer: None
17. A candidate for any class of amateur license is required to obtain
an average of
Answer: 70%
18. A holder of an ECE license or first class radiotelephone/radiotelegraph
operator certificate is qualified to hold
Answer: Class "B" amateur certificate/license
19.What instruments are required for the operation of an amateur station
Answer: valid amateur operator certificate and amateur
radio station license.
20. An amateur shall shall not transmit messages or signals containing
Answer: profane or indecent words or language
21. All transmission in the amateur radio service shall carry identification
signals known as
Answer: call sign
22. Where should an amateur radio station licensed be posted?
Answer: in a conspicuous place in the radio station
23. An amateurs authorized to receive, levy or collect toll fee
or other remunerations for a service or services performed by
his stations?
Answer: No
24. Are commercial messages allowed to be transmitted by an amateur?
Answer: No
25. The radio frequencies allocated for amateur stations shall be
used strictly in accordance with
Answer: the class of operating station
26. What should an amateur do upon knowing that his station is
causing harmful interference to the operation of any existing
station?
Answer: cease operation immediately
27. Operation of portable stations must not extend beyond one (1) month
in any other area without obtaining
Answer: specific authority for continued operation
28. If the operation of a portable station should exceed four (4) months
in any other area, what must be applied for?
Answer: modification of the station license
29. When shall a persons other than the licensed radio amateur allowed
to use the latter radio transmitter/transceiver?
Answer: when the operation is under the direct supervision or
control of the licensee
30. The Philippines is divided into how many radio amateur districts?
Answer: nine (9)
31. Who is authorized to install and operate amateur radio repeaters?
Answer: Only duly recognized amateur associations, clubs or societies
32. An amateur association should have how many number of members to
qualify for accreditation by the NTC?
Answer: 25
33. The fixed amateur radio station of an association, club or society
shall be licensed under the name of
Answer: trustee designated by the association, club or society
34. One of the grounds for the revocation/suspension of a radio amateur
license is
Answer: violation of the provision of the radio control law
35. In case of loss of an amateur certificate of amateur radio station
license, what should an amateur do?
Answer: file an application for duplicate with the NTC
36.When should an amateur radio station license without modification
be filed for renewal?
Answer: 30 days before expiration date
37. When should an amateur certificate be filed for renewal?
Answer: 30 days before expiration date
38.What is the maximum penalty levied to an individual who violates the
provisions of the radio control law?
Answer: fine of P 2,000.00 and imprisonment of 2 years
39.What is the maximum penalty levied to a company that violates the
provisions of the radio control law?
Answer: fine of P 5,000.00
40. The content of a radio message shall be divulge only to the
Answer: addressee
41. What is the amateur radio service?
Answer: A radio communications service for self-training and
technical investigation
42. What is an amateur radio operator?
Answer: Someone who performs communications for self training
and experimentation
43. What is an amateur radio station?
Answer: A radio station operated by a person interested in
self-training, intercommunications and technical
investigations
44. Ordinarily an amateur station logbook must be kept for how long
after the date of last entry?
Answer: one year
45. An amateur radio station logbook with a distress traffic entry
should be kept for a period of
Answer: five years
46. An amateur radio station license should be located
Answer: In the premises under the control of the licensee
47. When is music allowed to be broadcast over an amateur radio station?
Answer: never
48. An amateur radio station is allowed to contact
Answer: all amateur radio stations
49. Holders of class "D" certificates are allowed to operate UHF/FM
radio stations
Answer: No
50. Holder of class "C" amateur certificates may possess how many
amateur radio stations?
Answer: as many as they could
Element III
1. The instrument used to measure current is
Answer: ammeter
2. The instrument used to measure voltage is
Answer: voltmeter
3. The instrument used to measure resistance is
Answer: ohmmeter
4. The output power of a transmitter is measured by united called
Answer: Watts
5. Rubber is an example of
Answer: Insulator
6. Copper is an example of
Answer: Conductor
7. Silicon is an example of
Answer: Semi-conductor
8. The quantity of 144.474 MHZ refers to
Answer: frequency
9. The frequency 145.00 MHZ has an approximate wavelength of
Answer: 2 meters
10. The frequency band 144 MHZ to 46 MHZ is within the
Answer: VHF band
11. The terminal voltage of an ordinary flashlight battery is
Answer: 1.5 volts
12. One thousand watts is sometimes written as
Answer: 1 kilowatt
13. Sound waves are also called
Answer: audio frequency waves
14. An open circuit has a resistance of
Answer: Infinity
15. A short circuit has a resistance of
Answer: Zero
16. When current passes through a path of lesser resistance thereby
destroying the fuse in a circuit, we say that the circuit is
Answer: Short Circuited
17. What is the radiotelephone distress signal?
Answer: MAYDAY
18. What is the radiotelephone emergency signal?
Answer: PAN
19. What is the unit of resistance?
Answer: Ohm
20. What is the unit of inductance?
Answer: Henry
21. What is the radiotelephone safety signal?
Answer: SECURITE
22. One cycle of a wave is measured in
Answer: Hertz
23. What is the unit of capacitance?
Answer: FARAD
24. The prefix PICO means
Answer: 10 -12
25. The prefix MEGA means
Answer: 10 6
26. The opposition of a conductor to the flow of current is
Answer: Resistance
27. The circuit element that opposes any change in current is
Answer: Inductor
28. The circuit element that opposes any change in voltage is
Answer: Capacitor
29. What is the unit of admittance?
Answer: Siemens
30. What is to be provided in house entrance of circuit switches in
order to be sure that radio or other equipment when short-circuited
will not cause fire of electric origin
Answer: Fuse
31. An instrument that measures frequency
Answer: Frequency counter
32. An instrument used to measure resistance, voltage and currents
Answer: Multimeter
33. Connecting a resistor in series with a meter will
Answer: Increase the measuring range of a voltmeter
34. Connecting a resistor in parallel with a meter will
Answer: Increase the measuring range of ammeter
35. Two identical resistors are connected in parallel. What is the
resultant resistance?
Answer: Half the value of one resistor
36. Two identical capacitors are connected in parallel. What is the
resultant capacitance?
Answer: Twice the value of one capacitor
37. Two identical capacitors are connected in series. What is the
total capacitance?
Answer: Half the value of one capacitor
38. In order to protect a personnel and prevent shock, the equipment
should be connected good earth ground through the
Answer: Cold water pipe
39. Audio frequency range is from
Answer: 300 HZ to 30 KHZ
40. Storage batteries are usually rated in
Answer: Ampere-hour
41. A good measure to prevent the use of the Amateur Radio Station
equipment by unauthorized person is
Answer: Use of key operated power switch
42. All antenna system and equipment should be grounded when the
station is not in use in order to
Answer: Protect the station and building from damage due to
nearby lightning strike
43. What should you do to prevent shock when working on high voltage
power supply?
Answer: Discharge the filter capacitors
44. Give the name of an instrument that is useful for monitoring
relative RF output during transmitter and antenna adjustment
Answer: Grid-dip meter
45. Ohm's Law is stated in the following formula
Answer: V = IR
46. The power formula is
Answer: P = I2R
47. To produce higher output voltage, dry cells should be connected in
Answer: Series
48. Two identical resistors are connected in series. What is the
resultant resistance?
Answer: Twice the value of one resistor
49. The larger the diameter of a copper wire
Answer: The lower is the resistance of the wire
50. The longer the copper wire
Answer: The higher is the resistance of the wire
Element IV
1. When the collector is common to both the input and the output of a
transistor circuit the transistor is configured in
Answer: common collector
2. The logarithm of the ratio of the output power over the input power is
Answer: bell
3. The frequencies comprising the extrahigh frequency (EHF)
Answer: 30 gHZ to 300 gHZ
4. What is the unit of conductance?
Answer: siemens
5. To overcome the skin effect of radio waves electric wires use is
antenna and coils are
Answer: stranded
6. An electrical circuit with a predominantly inductive reactance has a
Answer: lagging power factor
7. If the frequency is 150 mHz, what is the wavelenght?
Answer: 2 meters
8. To effect maximum transfer of power from the final output stage of a
transmitter to the antenna there must be
Answer: good impedance matching
9. An electrical current which changes polarity periodically is called
Answer: alternating current
10. Two amplifiers with a gain each of 10 db are cascaded. What is the
total gain?
Answer: 40 dB
11. The diameter of a copper wire is halved. Its resistance is
Answer: increase four times
12. The two-tone test is used in SSB transmitter to
Answer: simulate speech signal
13. What instrument is used to measure resistance with value less than
one ohm?
Answer: wheatstone bridge
14. An instrument which is designed to produce a range of frequencies in
the RF and AF bands is known as
Answer: signal generator
15. Why is it advisable to provide a radio transmitter with an on and
off switch with lock and key?
Answer: to prevent operation by unauthorized persons.
16. If the transmitter output is not matched with the antenna, what
will be the effect aside from reduced power?
Answer: radiation of harmonic frequencies
17. The opposition of a wire to the flow of electric current is
Answer: resistance
18. The charge carried by an approximately 6.28 x 10 18 electrons or
the practical unit of charge in the MKS system is
Answer: coulomb
19. Spectrum analyzers are used to present test signals in
Answer: frequency domain
20. The origin of an interfering station can be located with the used
of a direction finder by
Answer: triangulation
21. To generate pulsating dc voltage, what equipment is used?
Answer: sweep generator
22. Storage batteries are usually rated in
Answer: Ampere-hour
23. In order to effect a good impedance meter between the transmitter
and antenna, what is used?
Answer: antenna coupler
24. The interference brought by the resultant signal from addition and
subtraction of the fundamental and harmonics of two or more
signals is called
Answer: intermodulation
25. A balun is used to
Answer: connect a balanced line to an unbalanced line
26. In order to be sure that the amateur radio station is operating
within the authorized band limits, the amateur licensed must use
Answer: frequency counter
27. Which of the following instrument maybe classified as a multi-meter?
Answer: volt-ohmeter
28. What is the unit of measure of impedance?
Answer: ohms
29. What is the opposition to the flow of an alternating current in
circuit containing both resistance and reactance called?
Answer: impedance
30. How is the effect of reactance represented in formulas
Answer: as the symbol X
31. In an electrical circuit, what is the opposition to the flow of
direct current caused by inductance of capacitance.
Answer: reactance
32. Describe the component part of a capacitor
Answer: Parallel conductive plates by dielectric
33. Microfarad and picofarad are unit of
Answer: capacitance
34. Give the decimal equivalence of a picofarad
Answer: 0.000,000,000,001 F
35. The primary winding of a transformer has 2,000 turns and the
secondary winding has has 500 turns. If the primary is connected
to 220 volts AC, what is the secondary voltage
Answer: 55 volts
36. What is the term for the phenomenon where most of a radio frequency
current flows along the surface of the conductor
Answer: Skin effect
37. What is the approximate magnitude of the impedance of a parallel
RLC circuit at resonance
Answer: Low
38. What is the approximate magnitude of the impedance of a parallel
RLC circuit at resonance
Answer: High
39. What is the characteristic of the current flow in a series RLC
circuit at resonance
Answer: It is minimum
40. A voltmeter connected across a resistance reads 22 V, and an ammeter
connected in series with resistance reads 2.6 A. What is the value of
the resistance?
Answer: 84.6 ohms
41. How much current will flow through a resistance of 50 ohms if a
potential of 220 Volts is applied across it?
Answer: 4.40 ohms
42. A voltage of 110 Volts across a resistor causes a current of
5 Ampere to flow through the resistor. How much power is expended
in the resistor?
Answer: 550 Watts
43. Three resistors R1 = 30 ohms, R2 = 160 ohms and R3 = 40 ohms are
connected in series across a generator. A voltmeter connected
across R2 reads 80 Volts. What is the voltage of the generator?
Answer: 115 Volts
44. No. 14 copper wire has a resistance of 2.58 ohms/1000 ft. What is
the resistance of 1 mile of this wire?
Answer: 13.6 ohms
45. A cell whose internal resistance is 0.15 ohms delivers 0.50 Ampere
to a resistance of 2.85 ohms. What is the EMF of the cell?
Answer: 1.5 Volts
46. Three cells, each with an EMF of 1.4 Volts and an internal resistance
of 0.15 ohms, are connected in parallel, and a resistance of
1.35 ohms is connected across the group. How much current flows in
the circuit?
Answer: 1.0 Ampere
47. What is the capacitive reactance of 350 pF capacitor a t a frequency
of 1200 kHz?
Answer: 379 ohms
48. A series circuit consists of an inductance of 500 uH and a
capacitor of 400 pF. What is the resonant frequency of the circuit?
Answer: 356 kHz
49. What is the capacitance of a 6 uF capacitor in parallel with a
capacitor 4 uF?
Answer: 10 uF
50. A voltage standing wave ratio of an antenna is measured with
Answer: an SWR meter